آذردخت داوری روانشناس کودک به تاثیر عیدی دادن بر روان کودکان اشاره کرد و فرارسیدن این ایام را فرصتی مناسب برای آموزش برخی رفتارها به کودکان توسط والدین عنوان کرد.
کودکانی که به خاطر عملکرد و تلاششان تشویق میشوند معمولا پشتکار بیشتری دارند و از روند فعالیت خود بیشتر لذت میبرند. اما اگر تشویق بیش از حد کودک به خاطر هوش او باشد، رغبت و میلش به تلاش کاهش پیدا میکند.
در صحبت از «مرگ» برای کودک موضوع «جدایی» نباید برجسته شود. انتهای توضیحات و پاسخگویی به سوالات کودکانه درباره مرگ باید مهربانی خدا باشد. با تاکید بر اینکه زندگی در کنار خدای مهربان زندگی شاد و بدون غم و غصه است.
مشاور کودک و عضو انجمن روانشناسی اسلامی ایران با متذکر شدن این نکته که بچهها، برآورده کننده آرزوهایی که والدین به آن دست نیافتند، نیستند؛ تأکید کرد: ملاک در تربیت، توجه به توانایی کودک است.
یک روز که مثل همیشه به کارهای روزمره مشغول هستید کودکتان به سراغ شما میآید و اولین سوال هستیشناسیاش را مطرح می کند:« خدا کیه؟ خدا کجاست؟ چه شکلیه؟» اکثر پدر و مادرها اعتراف میکنند که این مرحله یکی از سختترین مراحل رشد کودک است.
اگر کودک به بزرگترها سلام کرد، لازم است به گرمی جواب او را بگویند و با این عمل، او را مورد اعتنا قرار دهند. اگر به کودک اعتنا نکنند و جواب سلام او را ندهند، عملاً کودک را تحقیر کردهاند.
والدین باید در سه مرحله فرزند خود را برای نماز صبح بیدار کنند. مرحله اول وقتی خودشان بیدار میشوند، مرحله دوم پس از وضو و آماده شدن برای نماز و مرحله سوم پس از نماز.
کودکی برخلاف اعتقاد برخی، فقط وقت بازی و رها بودن نیست بلکه در همین زمانه بیفکریها و شادیهای کودکانه است که باید ریشه بهترین افکار و اعتقادات و سبک از زندگی را جان کودک کاشت تا در جوانی و بزرگسالی بار دهد.
کتاب «تربیت عبادی کودکان در اسلام» با تاکید بر برنامه آموزشی نوشته «مهدی شکرالهی» نویسنده اهل شهرستان سرخه، آموزههای اسلام در مورد تربیت کودک را معرفی میکند.