202817
۲۲ مرداد ۱۳۹۸

مزایای شروع تغذیه با شیرمادر در ساعت اول تولد

سازمان جهانی بهداشت و یونیسف ١٠ اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر در بیمارستان‌های دوستدار کودک ‏معرفی کرده‌اند که اجرای اقدامات آن تأثیر بسزایی در شروع موفق شیردهی و تداوم آن داشته است.

به گزارش کودک‌پرس ، کارشناس برنامه شیرمادر مرکز بهداشت شمال تهران | هفته جهانی شیرمادر از ١٠ تا ١٦ مرداد ماه مصادف با یک تا ٧ آگوست در بیش از ١٧٠ کشور مختلف جهان ‏گرامی داشته می‌شود. هدف از نام‌گذاری این روز تشویق مادران به تغذیه فرزندان خود از این موهبت الهی ‏است. شعار هفته جهانی شیرمادر ٩٧ (٢٠١٨): تغذیه با شیرمادر زیربنای زندگی سالم است. ‏

 

سازمان جهانی بهداشت و یونیسف ١٠ اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر در بیمارستان‌های دوستدار کودک ‏معرفی کرده‌اند که اجرای اقدامات آن تأثیر بسزایی در شروع موفق شیردهی و تداوم آن داشته است. ‏برخی از این اقدامات ازجمله اقدام چهارم تحت عنوان «تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از ‏زایمان و شروع تغذیه با شیرمادر در ساعت اول تولد» از حساسیت ویژه‌ای برای حفظ بقا و سلامت ‏شیرخوار و موفقیت شیردهی برخوردار است. ‏

شروع تغذیه با شیرمادر طی یک ساعت اول تولد نخستین و حیاتی‌ترین گام برای کاهش مرگ‌ومیر ‏شیرخواران و کودکان است. آمار‌ها نشان می‌دهد که اگر تغذیه انحصاری با شیرمادر از روز اول تولد شروع ‏شود، از ١٦‌درصد مرگ نوزادان پیشگیری می‌شود و اگر در ساعت اول تولد شروع شود این رقم ٢٢‌درصد ‏خواهد بود. ‏

پس از تولد
تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله بعد از تولد و شروع تغذیه با شیرمادر گرچه با هم مرتبط هستند، ‏اما هرکدام به‌طور مستقل از اهمیت خاصی برخوردارند. به‌طوری که گفته می‌شود حتی اگر مادر قصد ‏شیردهی ندارد، مادر و نوزاد باید از این تماس اولیه بهره‌مند شوند. مهمترین مزایای این اقدام اینهاست: ‏

به شروع موفق تغذیه انحصاری با شیر مادر کمک می‌کند. ‏
ضربان قلب و تنفس نوزاد را ثبات بخشیده و او را گرم نگه می‌دارد. ‏
باعث تطابق متابولیکی و ثبات قند خون و اصلاح سریع‌تر اسیدیته خون می‌شود. ‏
موجب تحکیم پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد می‌شود. ‏
کلونیزاسیون روده شیرخوار را با باکتری طبیعی روده مادر فراهم می‌کند. ‏
گریه نوزاد کمتر شده و اضطراب و مصرف انرژی آنان کاهش می‌یابد. ‏

مزایای شروع تغذیه با شیرمادر در ساعت اول تولد
آغوز یا کلستروم برای نوزاد بسیار مغذی است. نیاز غذایی نوزاد در هنگام تولد خیلی کم و مقدار ‏آغوز برای تأمین نیاز‌های او کافی است. ‏
آغوز سرشار از عوامل حفاظتی و ایمنی بخش بوده و اولین ایمن سازی نوزاد به شمار می‌رود و به ‏تنظیم سیستم ایمنی درحال تکامل نوزاد کمک می‌کند. همچنین سرشار از ویتامین ‏A‏ بوده که برای ‏حفاظت از چشم و کاهش عفونت‌ها اهمیت دارد و با تحریک عمل دفع به پیشگیری از زردی نوزاد ‏کمک می‌کند. ‏

به تولید شیرکافی برای تغذیه بعدی و پیشگیری از بروز افت قند خون (هیپوگلیسمی) کمک می‌کند. ‏

رفلکس مکیدن نوزاد را که طی ساعت اول تولد بسیار قوی است تحریک کرده و به انقباض رحم، ‏خروج جفت و کاهش خونریزی مادر کمک می‌کند. ‏

پس از زایمان طبیعی یا سزارین با بی‌حسی موضعی، ضمن برقراری تماس پوست با پوست مادر و نوزاد ‏تغذیه با شیرمادر را اغلب می‌توان در ساعت اول تولد شروع کرد، ولی در سزارین با بیهوشی عمومی ضمن ‏برقراری تماس پوست با پوست مختصر در اتاق عمل و ادامه آن در اتاق ریکاوری، تغذیه با شیرمادر به محض ‏هوشیاری و پاسخگویی مادر طی یکی دو ساعت اول تولد انجام می‌شود. ‏

 

 

منبع : شهروند

 

به اشتراک بگذارید :

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظر:
نام:
ایمیل:

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

آخرین اخبار